23 апреля 2011 г.

Зустріч з поетесою Еммою Андієвською

В неділю, 17 квітня в Горлівці відбулася зустріч донеччан зі своєю видатною землячкою українською письменницею, поетесою та маляркою Еммою Андієвською, яка народилася в 1931 р. в Сталіно (нині м. Донецьк), є громадянкою США, наразі живе в Німеччині. Зустріч була організована Донецькою обласною організацією ПП «Європейська партія України» в особі її голови Петра Антипа, який запросив пані Емму до Горлівки після її яскравого виступу в Донецькому обласному художньому музеї.

Продовжуючи започатковану Донецькою обласною організацією
ЄПУ традицію і програму з культурного просвітянства в Донеччині, «європейцям» вдалося не просто провести цікавий захід, але й долучити до нього молодь, яка з захопленням сприймає все нове, українське і європейське. Адже Емма Андієвська, проживаючи майже все життя на Заході (спочатку вона мешкала в Німеччині, згодом у Франції, а потім в Америці. Пізніше повернулася знову до Німеччини і там живе у місті Мюнхені), зберегла в собі пристрасну любов до України.
Мисткиня зростала в російськомовному середовищі, проте ще в дитячому віці усвідомила власну українську ідентичність й самотужки вивчила українську мову, яку вперше почула у Вишгороді у віці шести років. Відтоді письменниця вирішила писати лише українською. Завданням для себе авторка визначила «створити українську державу в слові».


Емма Андієвська є авторкою двадцяти п'яти поетичних збірок, п'яти книжок короткої прози, трьох романів та понад дев'яти тисяч картин. Художні виставки малярки проводилися в США, Канаді, Франції, Німеччині, Австралії, Бразилії, Ізраїлі, Україні та Швейцарії. Поетеса є членом Національної спілки письменників України з 1994 року, українського ПЕН-клубу та Професійного об'єднання художників Баварії.



Емма Андієвська належить до найвідоміших поетів української діаспори. Серед її нагород – літературна премія Фундації Тетяни та Омеляна Антоновичів за «Роман про людське призначення» (1984); орден «За інтелектуальну відвагу» незалежного культурологічного часопису «Ї» (2002); міжнародна літературна премія «Тріумф» (2003); премія «Глодоський скарб» (2009).

Спілкування з мисткинею проводилося в дружній атмосфері й інтерактивній формі: вона залюбки відповідала на численні запитання присутніх гостей. Своєрідним закликом і щирим побажанням українцям стали наступні слова Емми Андієвської: «Треба бути сильними, не травоїдами, а трошки й м`ясожерами»!

Прес-служба
Донецької обласної організації ПП «Європейська партія України»

http://www.epu.in.ua/rus/news_view.php?id=287

Комментариев нет: