20 декабря 2013 г.

«Класики VS сучасні поети: літературна дуель»

На День Святого Миколая 19 грудня 2013 року на факультеті слов’янських та германських мов Горлівського інституту іноземних мов ДВНЗ «Донбаський державний педагогічний університет» в межах святкування тижня факультету для усіх шанувальників поетичного слова відкрилися двері літературної вітальні. Тема літературного вечора була надзвичайно цікавою: «Класики VS сучасні поети: літературна дуель». Почесними гостями свята були лауреат літературної премії Павла Безпощадного, член Міжрегіональної спілки письменників України Наталя Валеріївна Ковальська та член національного союзу журналістів, лауреат літературних премій Ірина Леонідівна Шевченко.
На суд глядачів, яких ледь вмістила велика аудиторія, була запропонована своєрідна поетична дуель між класиками та сучасними поетами, які представляли як українську, так і російську літературу, на різні теми, що хвилювали поетів колись, і хвилюють сьогодні. При цьому гості свята мали нагоду бути не лише свідками, але й учасниками цієї дуелі. Теми для поетичних дуелей були обрані студентами 1 та 2 курсів, які й виступали в ролі дуелянтів. На суд глядачів були запропоновані поезії спочатку когось із класиків, і  як відповідь – творіння сучасних поетів, здебільшого ровесників самих же студентів, на такі теми: тема духовності; тема призначення митця, долі поета і поезії; тема буття людини та її самоусвідомлення в цьому складному світі; тема захоплення красою природи; патріотична тема; і, звичайно ж, тема кохання.
На святі прозвучали поезії добре відомих як класиків, так і сучасних авторів, зокрема Тараса Шевченка, Лесі Українки, Федора Тютчева, Бориса Пастернака,  Сергія Єсєніна,  Юрія Тарнавського, Володимира Сосюри, Ліни Костенко, Едуарда Асадова, Станіслава Жуковського, Василя Герасим'юка, Андрія Охрімовича, Івана Малковича, Юрія Андруховича, Оксани Забужко, Ігоря Калиниченка. Справжнім відкриттям для гостей свята стали представлені дуелянтами твори сучасних молодих поетів: Олександри Бердник, Галини Гевків, Марини Брацило, Наталки Білецької, Олени Горбатюк, Вікторії Каневської, Анни Малігон, Ярослави Шекери, Тетяни Яков’юк, Віри Полозкової, Павла Броського, а також власні поезії студентки 1 курсу Анастасії Хорішман, другокурсниці Анни Волкової та студентки 3 курсу Євгенії Молдавської.
Поетична дуель стала справжнім відкриттям таланту декламаторів. Всі присутні просто затамовували подих, коли звучали поезії у виконанні Аліни Зайцевої, Анастасії Хорішман, Людмили Ткаченко, а також 7-річної Даринки Лугової. Шквал позитивних емоцій викликала також інсценізація уривка трагедії В.Шекспіра «Ромео і Джульєтта», яку зіграли студенти 1 та 2 курсів.
Не залишилися осторонь поетичної дуелі й запрошені гості. До дуелянтів з різних тем долучилися і Наталя Валеріївна Ковальська, й Ірина Леонідівна Шевченко, які також представили власні поезії.
Літературний вечір став справжнім святом поезії. Слухаючи такі різні, і такі часто схожі силою почуттів та таланту строфи класиків і сучасних поетів, всі присутні зійшлися у переконанні, що справжня поезія живе, пульсує і множиться в руслі великої національної та світової культурної традиції. Може, тому сьогоднішні двадцяти- чи двадцятип’ятирічні поети беруть епіграфами своїх книг рядки Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки, Ліни Костенко, Володимира Сосюри, Сергія Єсєніна, Бориса Пастернака…, тому пишуть вони про найголовніше, як і їх попередники не лише тридцять, п’ятдесят, але й тисячу, три тисячі років тому: про кохання, космос і батьківщину в розхристаних координатах часу-і-простору. І справжньою переможницею поетичної дуелі стала саме вона – поезія.
Свято завершилося обміном вражень від почутого і побаченого: присутні в якості глядачів студенти, викладачі та запрошені почесні гості висловили своє захоплення від справжнього свята поезії та висловили свої сподівання щодо нових таких само цікавих зустрічей на поетичній ниві.

 Ну і, звичайно, усі подякували організаторам цього яскравого і динамічного дійства: художньому керівнику і режисеру-постановнику факультетської театральної студії – викладачеві кафедри теорії літератури та історії української літератури Олені Олегівні Козловій; а також натхненнику й режисеру свята, керівнику факультетського Літературного клубу – кандидату філологічних наук, доценту кафедри теорії літератури та історії української літератури Тетяні Миколаївні Луговій.





Комментариев нет: